NOBL-bericht: Juni 2019

Beste lezer,

Met deze nieuwsbrief plaatsen we gebeurtenissen, ontwikkelingen en activiteiten relevant voor onderzoek in de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen in de kijker en brengen we kansen voor onderzoek onder de aandacht.

Organiseert je zelf of je organisatie een activiteit die relevant is voor de biologische landbouw- en voedingssector? Of zet je graag je onderzoek relevant voor de biologische sector even in de kijker? Laat het weten en/of schrijf een kort artikeltje en stuur het naar lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be. Dan zorg ik dat het de nodige aandacht krijgt en in de volgende NOBL-berichten wordt opgenomen.

Ik wens jullie veel leesgenot,

Lieve, coördinator NOBL

Contact: lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be, www.nobl.be

 

In de kijker

Vooraankondiging: Thesisprijs biologische en agro-ecologische landbouw- en voeding 2019-2020

Wie treedt in de voetsporen van Tim Decuypere en dingt mee naar de prijs voor de beste thesis voor biologische en agro-ecologische landbouw- en voeding?

In 2020 zal het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw en voeding voor een tweede maal een prijs uitreiken voor de beste thesis biologische en agro-ecologische landbouw en voeding. Alle studenten afgestudeerd als master of als professionele bachelor van de promoties 2019 én 2020 aan een Vlaamse universiteit of hogeschool kunnen deelnemen. Wie zich kandidaat stelt, komt in aanmerking voor de bijhorende geldprijs van 1000€, ter beschikking gesteld door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid.

Meer…

Op weg naar een Europese Open Source systeem door het verbinden van thematische netwerken

Het EURAKNOS project heeft als doel de kennisbasis binnen de Europese landbouw versterken door het bouwen van een datasysteem dat de toegang tot informatie voor de landbouwers vereenvoudigd. EURAKNOS is een H2020 EU Thematic Network dat start in 2019 en als doel heeft een netwerk te creëren dat de kennisbasis binnen de Europese landbouw versterkt door het verzamelen van bestaande kennis en beste praktijkvoorbeelden uit 29 andere bestaande thematische netwerken.

Enkele thematische netwerken nuttig voor biologische landbouw betrokken in Euraknos zijn OK-Net Arable, OK-Net Ecofeed,  Inno4Grass, AFINET.

Meer…

Nieuwe video: Drogen van kruiden en hop – tips voor kleine drooginstallaties

Tijdens het COREOrganic SusOrganic project werd het duidelijk dat kruiden en hopproducenten voor heel wat uitdagingen staan bij het drogen van hun product.

Vooral ongelijke luchtverdeling in de droger, de luchtstroom van de ventilator en de ketel voor het verwarmen van de drooglucht werden geïdentificeerd als belangrijke aandachtspunten met betrekking tot productkwaliteit en de impact op het milieu.

In een video verklaart Barbara Sturm, coördinator van het SusOrganic project, de belangrijkste aspecten bij het drogen en gidst ze producenten naar een verbeterd droogproces.

Meer… 

 

Kansen voor onderzoek

Oproep Citizen Science

De Vlaamse Regering lanceert een tweede oproep voor Citizen Science projecten en trekt hiervoor 1 miljoen euro uit.

Onderzoekers aan universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen die via Citizen Science het brede publiek actief bij hun onderzoeksproces betrekken kunnen hiervoor tot 150.000 euro subsidie krijgen.

Projecten kunnen ingediend worden tot 9 september 2019, 12 uur.

Meer…

Open call 2019 circulaire economieprojecten

Vlaanderen Circulair en OVAM lanceren een nieuwe projectoproep om innovatieve en waardevolle circulaire economieprojecten te ondersteunen. De ronde 2019 is de derde uitgave, met een projectfonds van 4,9 miljoen euro. In totaal kregen bij voorgaande edities 135 projecten ondersteuning. 

Meer…

Open call COST Action proposals

COST Action voorstellen die bijdragen tot de wetenschappelijke, technologische, economische, culturele en sociale kennisontwikkeling en –vooruitgang in Europa kunnen ingediend worden tot 5 september 2019. Een multi- en interdisciplinaire aanpak wordt hierbij aangemoedigd.

Meer…

Interreg Vlaanderen-Nederland, nieuwe subsidiekansen voor Vlaams-Nederlandse projecten

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor initiatieven die de toekomst dichterbij brengen! Tijdens een event Funding: The Future verneem je meer over de nieuwe subsidieperiode 2021-2028 van Interreg Vlaanderen-Nederland.

Meer

 

Bio in onderzoek wereldwijd

  • Sustainability in global agriculture driven by organic farming. F. Eyhorn, A. Muller, J. P.  Reganold, E.  Frison, H. R. Herren, L. Luttikholt, A.  Mueller, J. Sanders, N. El-Hage Scialabba, V. Seufert & P. Smith. Nature sustainability, vol 2, april 2019, 253-255.
  • Organic foods contribution to nutritional quality and value. M. Popa, A. Mitelut, E. Popa, A. Stan, V. Popa. Trends in Food Science & Technology, Volume 84, February 2019, 15-18. doi.org/10.1016/j.tifs.2018.01.003
  • Soil fertility after 10 years of conservation tillage in organic farming. J. Peigné, J.-Fr. Vian, V. Payet, N. SabySoil and Tillage Research, Volume 175, January 2018, 194-204. doi.org/10.1016/j.still.2017.09.008
  • Ecological-economic modelling to compare the impact of organic and conventional farming on endangered grassland bird and butterfly species. Ch. Gerling, A. Sturm, F. Wätzold, Agricultural Systems, Volume 173, July 2019, 424-434. doi.org/10.1016/j.agsy.2019.02.016
  • The potential of Brassicaceae biofumigant crops to manage Pleiochaeta setosa in sustainable lupin cultivation. K. Dewitte, S. Landschoot, J. Carrette, K. Audenaert, V. Derycke, J. Latré, P. Vermeir, G. Haesaert, Biological Control, Volume 132, May 2019, 161-168. https://doi.org/10.1016/j.biocontrol.2019.02.020

 

Agenda

Juli 2019

Augustus 2019

September 2019

Oktober 2019

November 2019

2020

 

Meer nieuws relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je terug op www.nobl.be/nieuws

Meer activiteiten en evenementen relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je in de NOBL-agenda