FiBL opent kantoor in Brussel

Vorige week knipte directeur Urs Niggli officieel het lintje door van het nieuwe FiBL-kantoor in Brussel. FiBLl is de grootste Europese onderzoeksinstelling voor biologische landbouw met afdelingen in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Hongarije en Frankrijk. Met ‘FiBL Europe’ in Brussel willen ze een brug bouwen tussen FiBL’s wetenschappelijke kennis over biolandbouw en de beleidsmakers in Brussel. De coördinatoren van CCBT en NOBL waren hiervan getuige als vertegenwoordigers van het Vlaamse onderzoeks- en kennisnetwerk voor de biologische landbouw en voeding.

FiBL Europe, de nieuwe afdeling van het ‘Forschungsinstitut für biologischen Landbau’ (FiBL), zet in op uitwisseling tussen de biologische landbouwsector en de vele verschillende vertegenwoordigers en stakeholders in Brussel.  “Biolandbouw is een echt alternatief geworden binnen de Europese landbouw, en we komen naar Brussel om onze wetenschappelijke kennis aan te reiken en om de transitie naar meer duurzame landbouw nog verder te ondersteunen”, zegt Dóra Mészáros, co-directeur van FiBL Europe.

 “FiBL Europe is de deur naar de wetenschappelijke en technische expertise van de vijf nationale FiBL onderzoeksinstellingen.”, zegt Urs Niggli, voorzitter van het nieuwe centrum in Brussel.  “We zullen onze diensten aanbieden aan zowel de publieke als de private sector.”

Binnen het vakgebied is FiBL de grootste onderzoeksinstelling toegewijd aan biologische landbouw wereldwijd. In totaal telt de onderzoeksinstelling al bijna 300 werknemers. Hun onderzoekscapaciteiten zijn de sleutel tot vele praktische problemen van bioboeren, maar voorzien ook basisonderzoek in verband met duurzaamheidsaspecten van landbouw.

Doel van FiBL Europe

Naast het aanbieden van een uitgebreide toolbox met informatie over biologische landbouw in verschillende Europese talen, zal FiBL Europe ook methodes promoten voor duurzaamheidsbeoordeling binnen de landbouw- en voedingssector en voor beleidsmakers, aan de hand van tools zoals SMART, RISE en Life Cycle Assessment.

“Verdere plannen zijn het ter beschikking stellen van een regelmatig geüpdate lijst van biologische zaden en vermeerdingsmaterialen op de website OrganicXseeds.com”, zegt Miguel de Porras, co-directeur van FiBL Europe. “Bijkomend zijn ook andere nationale lijsten van geëvalueerde inputs voor biolandbouw in opmaak”.

Ten slotte ondersteunt FiBL Europe het netwerk van de nationale FiBL afdelingen in het zoeken naar financieringsmogelijkheden en potentiele partners in samenwerkingsprojecten in de Europese Unie en in ontwikkelingslanden.

Verdere info

Contact

  • Dóra Mészáros, Co-Director FiBL Europe
    Phone +32 48 351 6931, e-mail dora.meszaros@fibl.org
  • Urs Niggli, President FiBL Europe, Director FiBL Switzerland
    Phone +41 62 865 7270, e-mail urs.niggli@fibl.org

Bron: FiBL Europe /CCBT/NOBL