NOBL-bericht: December 2015

Beste,

Met deze laatste nieuwsbrief van 2015 plaatsen we nog even enkele gebeurtenissen, ontwikkelingen en activiteiten relevant voor onderzoek in de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen in de kijker en brengen we enkele kansen voor onderzoek in 2016 onder de aandacht.

Alvast mijn beste wensen voor een boeiend en gezond 2016!

Veel leesgenot,

Lieve, coördinator NOBL

Contact: info@nobl.be, www.nobl.be

In de kijker

Bodemgezondheidsstrategie voor de beheersing van bodemgebonden ziekten

Bodemgebonden ziektes, zoals de schimmels Fusarium spp., Verticillium dahliae, Rhizoctonia solani en de plant parasitaire nematoden Meloidogyne spp. en Globodera spp. zijn moeilijk te beheersen en vormen daarom een grote bedreiging voor de landbouw wereldwijd. Hoe kunnen we deze bodemgebonden ziektes onderdrukken in groenten en akkerbouwgewassen? Hoe kunnen we de kruisbestuiving bevorderen tussen verschillende gewassen en landbouwsystemen?

Op bovenstaande vragen werd er getracht een antwoord te formuleren door de EIP-AGRI-focus groep “IPM soilborne diseases” bestaande uit 20 experts ((bio)boeren, wetenschappers en beleidsadviseurs) uit verschillende Europese landen. De focusgroep werd opgestart in november 2014 en kwam in oktober 2015 met conclusies en aanbevelingen aan de hand van 10 mini-papers en een eindrapport.

Meer...

Bundeling onderzoeksthema's biologische landbouw en voeding in nieuwe publicatie

Ter gelegenheid van BioXpo 2015 nodigde het Vlaams onderzoeks- en kennisnetwerk voor biologische landbouw & voeding zijn partners uit op de beursvloer. Ze stelden een aantal van hun actuele onderzoeksthema’s voor biologische landbouw en voeding voor op een kennisplein in de vorm van posters. De gepresenteerde posters werden nu gebundeld in de vorm van een publicatie.

Meer...

Kansen voor onderzoek

Opportuniteiten voor bio in het Europese H2020 programma

In het Horizon 2020 Work Programme 2016/2017 zijn verschillende opportuniteiten voor onderzoek voor biologische landbouw en voeding terug te vinden.

Twee topic zijn specifiek gericht op de biologische landbouw:

  • SFS 7-2016-2017 Organic Breeding – Increasing the competitiveness of the organic breeding and farming sectors
  • SFS 8 -2017 Organic Inputs – Contentious inputs in organic farming

TP Organics maakte een lijst van de calls interessant voor biologische landbouw. Onderzoekers uit Vlaanderen met interesse in deze topics kunnen contact opnemen met CCBT (Carmen Landuyt) of NOBL (Lieve De Cock)

Meer...

Aankondiging eerste call 2016 Sustainable Animal production (SUsAN eranet)

In januari 2016 wordt de eerste call voor transnationale onderzoeksprojecten van het EraNET Sustainable Animal Production (SusAn) gelanceerd.

Er wordt gestreefd naar interdisciplinaire, innovatieve projecten die verschillende deel-doelstellingen adresseren, binnen de volgende onderzoeksdomeinen:

  • Domein 1 (Economisch): Het verbeteren van de productiviteit, veerkracht en competitiviteit van de Europese dierlijke productie.
  • Domein 2 (Milieu): Een geoptimaliseerd verbruik van grondstoffen om verliezen in te dijken en de duurzaamheid van het milieu te bevorderen.
  • Domein 3 (Maatschappelijk): Het verbeteren van bedrijfsmanagement factoren om de aanvaardbaarheid door de consument te bevorderen, waarbij de focus ligt op uitdagingen geassocieerd met dierwelzijn, productkwaliteit en veiligheid, biodiversiteit en het behoud van ecosystemen.

Meer…

De oproep projectaanvragen TETRA is opengesteld!

De oproep voor projectaanvragen TETRA 2015-2016 is opengesteld. De uiterste indiendatum is dinsdag 16 februari 2016 (12 uur ‘s middags).

Het TETRA-programma richt zich tot Vlaamse hogescholen of geïntegreerde opleidingen in de universiteiten die actief bezig zijn met praktijkgericht onderzoek. Zij voeren binnen TETRA kortlopende projecten uit die beschikbare (academische) kennis vertalen naar gevalideerde en direct bruikbare concepten of prototypes die inspelen op de noden van een ruime groep ondernemingen (kmo’s) en/of social profit organisaties of die voor hen nieuwe marktopportuniteiten betekenen. Door nieuwe kennis aan te bieden in een vorm aangepast aan hun mogelijkheden, helpt TETRA Vlaamse ondernemingen en social profit organisaties die zelf niet actief aan onderzoek doen, om te innoveren. Via de integratie van de TETRA-projecten in het eigen onderwijsaanbod wordt ook hier geïnnoveerd. Via deze weg wordt bovendien voorzien in de nodige competenties bij de uitstroom van afgestudeerden naar de arbeidsmarkt.

Meer…

Biocontrol workshop C-IPM, ECOPHYTO en IOBC, 27-28 januari 2016, Parijs

Het C-IPM eranet, ECOPHYTO en IOBC organiseren een gezamenlijke workshop op 27 en 28 januari 2016 in Parijs rond biocontrol onderzoek.

De hoofddoelen van de workshop zijn:

  • internationale experten samen brengen en het stimuleren van het delen van kennis rond belangrijke uitdagingen en mogelijke oplossingen in verschillende EU landen
  • bepalen van gemeenschappelijke onderzoeksnoden in Europa en het identificeren van beschikbaar onderzoek over biologische en integreerde gewasbescherming
  • bepalen van prioritaire thema's die opgenomen moeten worden in the C-IPM ERA-NET 2016 transnationale onderzoeksoproep

Meer…

Congressen en studiedagen

12e Europese IFSA Symposium, 12-15 juli 2016, Newport, Shropshire (UK)

Van 12 tot 15 juli 2016 organiseert de Harper Adams University (UK) het 12de Europese IFSA Symposium. Het thema van het symposium is ‘Social and technological transformation of farming systems: diverging and converging pathways’. Met als sub-thema’s:

  • Innovation, knowledge and learning processes
  • Methodology and frameworks of farming systems transformation
  • Pathways towards sustainable agri-food systems – tensions or synergies?
  • Emergence and application of new technologies
  • Enabling governance, policy and institutions

Deadline voor indienen van abstracts 8 januari 2016

Meer…

3ISHS Symposium on Horticulture in Europe, 17-21 oktober 2016, Chania, Griekenland

Het 3de ISHS Symposium on Horticulture in Europe (SHE2016) wil een interdisciplinair forum bieden binnen het tuinbouwonderzoek. Een breed scala aan wetenschappelijke disciplines en thema’s komen aan bod zoals genetica en veredeling, ecofysiologie en stress fysiologie, genomica en biotechnologie, kwaliteit van tuinbouwgewassen en na-oogst technologie ... De doelgroep van het symposium zijn onderzoekers en wetenschapper, academici en studenten als ook professionelen uit de tuinbouwsector.

Deadline voor indienen van abstracts is 31 januari 2016.

Meer ...

8e International Strawberry Symposium, 13-17 augustus 2016, Québec, Canada

Van 13 tot 17 augustus 2016 heeft in Quebec City (Canada) het 8e International Strawberry Symposium plaats. In lijn met de nieuwe uitdagingen is het thema van het symposium ‘Moving strawberry science to new frontiers'. Het symposium richt zich naar thema’s als nieuwe ontwikkelingen in veredeling, duurzaamheid en veiligheid in de productie, nieuwe culturele beheerstechnieken, oogstefficiëntie, nieuwe methodes voor ziekte en plaagcontrole, nieuwe vermarktingstrategieën en gezondheidsvoordelen van aardbeien.

De deadline voor het indienen van abstracts is 15 februari 2016.

Meer…

17th International Conference on Organic Fruit Growing (ECOFRUIT), 15 -17 februari 2016, Hohenheim, Duitsland

Ecofruit heeft als doel Europese onderzoekers, adviseurs en andere geïnteresseerden samen te brengen die werken rond biologische fruitproductie. De conferentie geeft de gelegenheid om de nieuwste resultaten te bespreken met betrekking tot het verbeteren van productiesystemen in de biologische fruitteelt.

Meer…

10th European Organic Congress: Transforming food and farming through organics, 4-6 april 2016, Amsterdam en Driebergen, Nederland

Van 4 tot 6 april 2016 organiseert IFOAM EU Group samen met Bionext het 10e European Organic Congress. Het congres focust op hoe het agri-voedingssysteem kan getransformeerd worden en de rol die bio hierin kan spelen. Tijdens verschillende sessies en workshops met beleidsmaker en actoren uit de biologische sector zullen de aanwezigen:

  • Nagaan hoe biologische productien en consumptie de weg kan effenen voor het agri-voedingssysteem
  • Bespreken welke wegen er zijn om bio als toonaangevende oplossing te profileren
  • Nieuwe EU- regels en -beleid analyseren om hun voordelen te maximaliseren.

Meer...

 

Meer nieuws relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je terug op www.nobl.be/nieuws

Meer activiteiten en evenementen relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je in de NOBL-agenda