NOBL-bericht: Maart 2016

Beste,

Met deze nieuwsbrief plaatsen we gebeurtenissen, ontwikkelingen en activiteiten relevant voor onderzoek in de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen in de kijker en brengen we kansen voor onderzoek in 2016 onder de aandacht.

Veel leesgenot,

Lieve, coördinator NOBL

Contact: info@nobl.be, www.nobl.be

In de kijker

Studenten onderzochten mogelijkheden van pluimvee als predator in kleinfruit

Een groepje studenten van de Hogeschool Gent, Campus Natuur en Techniek, onderzocht in een project of pluimvee kan ingezet worden als predator in kiwibes. De afgevallen kiwibessen trekken namelijk heel wat fruitvliegjes aan, waaronder insecten als Drosophila suzukii. Deze insecten kunnen schade en productieverlies veroorzaken en liggen vaak aan de basis van secundaire problemen zoals Botrytis. Daarnaast komen op de kiwibesplantages verscheidene onkruidsoorten voor, die mogelijks ook door pluimvee opgeruimd kunnen worden.

De studenten stelden zich de volgende vragen:

  1. Eten kippen het afgevallen fruit op?
  2. Wat zal het gedrag zijn van de kippen op de plantage?
  3. Hoe kunnen kippen gehuisvest worden op een plantage?

Meer…

Meer houvast voor de bemesting in de biologische kleinfruitteelt

Eind 2015 liep het CCBT-project 'Optimalisatie bemesting in de biologische kleinfruitteelt' af. Keuzes maken inzake bemesting is voor de biologische kleinfruitteler uitdagend. De kennis over de nutriëntenbehoeften van biologisch kleinfruit is beperkt. Bovendien heeft de bemesting bij meerjarige teelten niet alleen invloed op de productie van het huidige jaar, maar ook op die van het volgende jaar. Niet alle nutriënten worden immers afgevoerd via de oogst en de snoei. Een derde element is dat in de biologische teelt vooral met organische handelsmeststoffen wordt gewerkt. De werkingscoëfficiënt van deze meststoffen is een factor van onzekerheid, net als de mineralisatie van de bodemorganische stof.

Meer…

Biologisch onderzoek bundelen in wereldwijd open archief

Organic Eprints is een wereldwijd open archief voor onderzoek biologische landbouw & voeding. Hiervoor is in Europa een netwerk van National Editors per land ingesteld.

Organic Eprints

Iedereen kan in Organic Eprints zoeken, het is een open archief. Als je een loginaccount aanmaakt kun je zelf publicaties in het archief toevoegen en per email alerts ontvangen over nieuwe publicaties in het onderzoeksonderwerp van je keuze. Elke ingediende publicatie in het archief wordt door een editor gecontroleerd op relevantie voor onderzoek in de biologische landbouw & voeding.

Meer…

 

Kansen voor onderzoek

Vlaamse oproep voor onderzoeksprojecten biologische landbouw online

Het Departement Landbouw en Visserij doet een oproep om projectvoorstellen voor onderzoek biologische landbouw in te dienen rond één of meer van de volgende thema’s:

Thema’s dierlijke productie

  • Gezonde opfok van kleine herkauwers

Thema’s plantaardige productie

  • Teeltsystemen en vruchtwisseling in het kader van functionele agrobiodiversiteit
  • Problematiek van knopkruid op intensieve biologische groentebedrijven

Gemengde thema’s

  • Gemengde productiesystemen plant/dier
  • Creatief benutten van de P-gebruiksruimte van MAP V

Deadline voor indienen van projecten is 1 juni 2016!

Meer...

Europees partnerschap voor innovatie (EIP) - Oproep operationele groepen

Eén van de maatregelen binnen het Vlaams Programmeringsdocument voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020 (PDPO III) voor het stimuleren van innovatie is het Europees partnerschap voor innovatie (EIP). Het EIP heeft als doel het stimuleren van de interactie tussen onderzoek en praktijk. Het EIP volgt een bottom-up-benadering, waarin betrokkenen zich kunnen organiseren in een ‘operationele groep’ rond een concreet vraagstuk uit de praktijk.

Momenteel loopt er een oproep voor het indienen van voorstellen voor operationele groepen. De oproep voor operationele groepen 2016 is rond een thema naar keuze of rond het thema Instandhoudingsdoelstelling/Programmatische Aanpak Stikstof (IHD/PAS). In totaal kunnen binnen het beschikbare budget vijf operationele groepen geselecteerd worden. Alle ingediende projecten zullen geëvalueerd worden door een beoordelingscommissie van experten.

Deadline voor indienen van projectaanvragen is 1 april 2016.

Meer...

EIP-AGRI oproep voor experts in focusgroepen

EIP-Agri publiceert een oproep voor deelname van experten in volgende focusgroepen:

  • Nutrient recycling: How to improve the agronomic use of recycled nutrients (N and P) from livestock manure and other organic sources?
  • Sustainable mobilisation of forest biomass: How to improve the sustainable mobilisation of biomass from our forests in the EU?

Meer informatie hier. Mogelijkheid tot indienen van kandidaturen tot 21 maart 2016 23:59 Brussels time

Background info: EIP-AGRI Focus Groups bring together 20 experts to collect and summarise knowledge on best practices in a specific field, listing problems as well as opportunities. They take stock of the state of play in research and practice and highlight possible solutions to the problems identified. Based on this, the groups suggest and prioritise innovative actions.

 

Eerste call 2016 Sustainable Animal production (SusAn eranet)

In januari 2016 werd de eerste call voor transnationale onderzoeksprojecten van het EraNET Sustainable Animal Production (SusAn) gelanceerd. De deadline voor het indienen van preproposals is 29 maart 2016!

Er wordt gestreefd naar interdisciplinaire, innovatieve projecten die verschillende deel-doelstellingen adresseren, binnen de volgende onderzoeksdomeinen:

  • Domein 1 (Economisch): Het verbeteren van de productiviteit, veerkracht en competitiviteit van de Europese dierlijke productie.
  • Domein 2 (Milieu): Een geoptimaliseerd verbruik van grondstoffen om verliezen in te dijken en de duurzaamheid van het milieu te bevorderen.
  • Domein 3 (Maatschappelijk): Het verbeteren van bedrijfsmanagement factoren om de aanvaardbaarheid door de consument te bevorderen, waarbij de focus ligt op uitdagingen geassocieerd met dierwelzijn, productkwaliteit en veiligheid, biodiversiteit en het behoud van ecosystemen.

Meer…

Oproep voor onderzoeksvoorstellen ERA-NET Cofund Waterworks

Het ERA-NET- WATERWORKS is ontstaan uit Water Joint Programming Innitiative (JPI) en Food Security and Climate Change JPI (FACCE).

Het ERANET voorziet een samenwerking van een 25-tal subsidie-agentschappen om samen een Co-Fund oproep te organiseren, waarbij de Europese Commissie een top-up voorziet om meer projecten te kunnen goedkeuren.

Er wordt gestreefd naar interdisciplinaire, innovatieve projecten die verschillende deeldoelstellingen adresseren, binnen de volgende maatschappelijke uitdagingen:

  • Thema 1: Verhoging van de efficiëntie van watergebruik en weerstandsvermogen m.b.t. klimaatverandering
  • Thema 2: Monitoring en reduceren van bodem- en waterverontreiniging
  • Thema 3: Integreren van sociale en economische dimensies in duurzaam beheer van watervoorraden

Deadline voor de indiening van de “pre-proposals” (5 pagina’s wetenschappelijke beschrijving) is 19 april 2016.

Meer…

Opportuniteiten voor bio in het Europese H2020 programma

De deadline voor het indienen van voorstellen voor projecten binnen het Europese H2020 werkprogramma 2016-2017 is juist verstreken. Maar ook voor het Horizon 2020 Work Programme 2017 zijn nog verschillende opportuniteiten voor onderzoek voor biologische landbouw en voeding terug te vinden.

Twee topic zijn specifiek gericht op de biologische landbouw:

  • SFS 7-2016-2017 Organic Breeding – Increasing the competitiveness of the organic breeding and farming sectors
  • SFS 8 -2017 Organic Inputs – Contentious inputs in organic farming

TP Organics maakte een lijst van de calls interessant voor biologische landbouw. Onderzoekers uit Vlaanderen met interesse in deze topics kunnen contact opnemen met CCBT (Carmen Landuyt) of NOBL (Lieve De Cock)

Meer...

 

Congressen en studiedagen

19th Organic World Congress , 9-11 november 2017, New Dehli (India)

Driejaarlijks heeft het Organic World Congress (OWC), het wereldwijd grootste en meest significantste treffen voor belanghebbende uit de biologische sector voor het bediscussiëren van de actualiteit van de dag in de sector en het wetenschappelijk onderzoek.

Het 19e OWC is opgebouwd rond vier conferentie tracks: Main Track, Farmers' Track, Scientific Track, and Marketing Track.

Deadline voor indienen van abstracts is 30 September 2016!

Meer...

Sustainable Foods Summit Europe 2016, 9 - 10 juni 2016, Amsterdam (NL)

Op 9 en 10 juni vindt in Amsterdam de Sustainable food Summit plaats, met als centraal thema "Nieuwe horizons voor eco-labels en duurzaamheid". Op de agenda staan de volgende onderwerpen, met uiteenlopende internationale sprekers: 

I. Sustainability Initiatives
COP21 implications, sustainable agriculture, livestock farming impacts, sustainable seafood, going carbon zero, social impacts, proteins, etc.
II. Advances in Sustainable Ingredients
Sustainable grains, biodiversity impacts and transparency, sustainable palm oil, natural sweeteners, formulating gluten-free, etc.
III. Marketing Developments
Emerging eco-labels: GM-free, sustainable rice, mobile technology, marketing communications,  retailing insights, consumer behaviour, etc.
IV. Food Losses & Waste
Global food waste update, supply chain losses, path to zero waste, waste reduction approaches, consumer obstacles, packaging solutions, etc.

Meer...

12e Europese IFSA Symposium, 12-15 juli 2016, Newport, Shropshire (UK)

Van 12 tot 15 juli 2016 organiseert de Harper Adams University (UK) het 12de Europese IFSA Symposium. Het thema van het symposium is ‘Social and technological transformation of farming systems: diverging and converging pathways’. Met als sub-thema’s:

  • Innovation, knowledge and learning processes
  • Methodology and frameworks of farming systems transformation
  • Pathways towards sustainable agri-food systems – tensions or synergies?
  • Emergence and application of new technologies
  • Enabling governance, policy and institutions

Meer…

3ISHS Symposium on Horticulture in Europe, 17-21 oktober 2016, Chania, Griekenland

Het 3de ISHS Symposium on Horticulture in Europe (SHE2016) wil een interdisciplinair forum bieden binnen het tuinbouwonderzoek. Een breed scala aan wetenschappelijke disciplines en thema’s komen aan bod zoals genetica en veredeling, ecofysiologie en stress fysiologie, genomica en biotechnologie, kwaliteit van tuinbouwgewassen en na-oogst technologie ... De doelgroep van het symposium zijn onderzoekers en wetenschapper, academici en studenten als ook professionelen uit de tuinbouwsector.

Meer ...

8e International Strawberry Symposium, 13-17 augustus 2016, Québec, Canada

Van 13 tot 17 augustus 2016 heeft in Quebec City (Canada) het 8e International Strawberry Symposium plaats. In lijn met de nieuwe uitdagingen is het thema van het symposium ‘Moving strawberry science to new frontiers'. Het symposium richt zich naar thema’s als nieuwe ontwikkelingen in veredeling, duurzaamheid en veiligheid in de productie, nieuwe culturele beheerstechnieken, oogstefficiëntie, nieuwe methodes voor ziekte en plaagcontrole, nieuwe vermarktingstrategieën en gezondheidsvoordelen van aardbeien.

Meer…

10th European Organic Congress: Transforming food and farming through organics, 4-6 april 2016, Amsterdam en Driebergen, Nederland

Van 4 tot 6 april 2016 organiseert IFOAM EU Group samen met Bionext het 10e European Organic Congress. Het congres focust op hoe het agri-voedingssysteem kan getransformeerd worden en de rol die bio hierin kan spelen. Tijdens verschillende sessies en workshops met beleidsmaker en actoren uit de biologische sector zullen de aanwezigen:

  • Nagaan hoe biologische productie en consumptie de weg kan effenen voor het agri-voedingssysteem
  • Bespreken welke wegen er zijn om bio als toonaangevende oplossing te profileren
  • Nieuwe EU- regels en -beleid analyseren om hun voordelen te maximaliseren.

Meer...

 

Meer nieuws relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je terug op www.nobl.be/nieuws

Meer activiteiten en evenementen relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je in de NOBL-agenda