NOBL-Bericht: Juni 2016

Beste,

Met deze nieuwsbrief plaatsen we gebeurtenissen, ontwikkelingen en activiteiten relevant voor onderzoek in de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen in de kijker en brengen we kansen voor onderzoek in 2016 onder de aandacht.

Veel leesgenot,

Lieve, coördinator NOBL

Contact: info@nobl.be, www.nobl.be

 

In de kijker

Aanbevelingen rond diergezondheid en welzijn van biologische leghennen naar aanleiding van HealthyHens project

Eind 2015 liep het Europese project HealthyHens ten einde. In het project onderzochten onderzoekers in België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Italië, Nederland, Oostenrijk, en Zweden gedurende 3 jaar hoe het met de gezondheid en het welzijn van biologische leghennen was gesteld. De speerpunten omtrent het welzijn waren parasitaire besmettingen, uitloopgebruik, schadelijk pikgedrag, en borstbeen- en voetzoolletsels. Op de onderzochte bedrijven werden ook sterfte en productieresultaten getoetst.

Meer…

TPOrganics focust op belangrijke onderzoeksthema’s voor het toekomstig voedselsysteem en voedselketen vanuit het perspectief van biolandbouw

TPOrganics publiceert belangrijke onderzoeksthema’s voor het voedselsysteem en de voedselketen vanuit het perspectief van biologische landbouw. Naast de interne onderzoeksgebieden, presenteert de position paper een programma voor de bevordering van een transitie in het voedselsysteem. Het programma moet de lock-in factoren aanpakken die verandering en evolutie naar meer duurzaamheid in het huidige voedselsysteem verhinderen.

Meer…

C-IPM ERA-net publiceert een Strategisch onderzoeksagenda voor IPM in Europa

Het Coordinated Integrated Pest Management (C-IPM) ERA-net publiceerde recent een strategische onderzoeksagenda voor geïntegreerd pest management in Europa. C-IPM is een Europees netwerk van nationale financiers van onderzoek (ERA-Net) dat als doel heeft nationale onderzoeksprogramma’s rond IPM in Europa op elkaar af te stemmen. C-IPM bestaat uit 34 partners uit 21 landen (www.c-ipm.org).

De toenemende noodzaak voor het zoeken naar alternatieven voor chemische/synthetische gewasbeschermingsmiddelen maakt deze onderzoeksagenda ook zeer relevant voor de biologische landbouwsector en -onderzoek.

Meer…

 

Kansen voor onderzoek

Experts gezocht voor nieuwe EIP-AGRI Focusgroepen: deadline 11 Juli 2016

Het EIP-AGRI Service Point lanceerde een nieuwe oproep voor experten voor drie nieuwe focusgroepen. De onderwerpen van de focusgroepen zijn:

  • Robust & resilient dairy production systems
  • Agroforestry: Introducing woody vegetation into specialized crop and livestock systems
  • Diseases and pests in viticulture  

Meer informatie rond de thema's vind je hier.

Meer...

Opportuniteiten voor bio in het Europese H2020 programma

De deadline voor het indienen van voorstellen voor projecten binnen het Europese H2020 werkprogramma 2016 is verstreken. Maar ook voor het Horizon 2020 Work Programme 2017 zijn nog verschillende opportuniteiten voor onderzoek voor biologische landbouw en voeding terug te vinden.

Twee topic zijn specifiek gericht op de biologische landbouw:

  • SFS 7-2016-2017 Organic Breeding – Increasing the competitiveness of the organic breeding and farming sectors
  • SFS 8 -2017 Organic Inputs – Contentious inputs in organic farming

TP Organics maakte een lijst van de calls interessant voor biologische landbouw. Onderzoekers uit Vlaanderen met interesse in deze topics kunnen contact opnemen met CCBT (Carmen Landuyt) of NOBL (Lieve De Cock)

Meer...

Overzicht lopende en verwachte oproepen binnen INTERREG programma’s

Regelmatig komen er nieuwe oproepen voor indienen van projecten binnen INTERREG. Hieronder vindt je een overzicht van de komende oproepen in de verschillende programma’s, en het aangewezen contactpunt voor elk programma.  Meer informatie over de verschillende programma’s, oproepen en contactgegevens van de contactpunten vind je hier.

Meer...

 

Agenda

19th Organic World Congress , 9-11 november 2017, New Dehli (India)

Driejaarlijks heeft het Organic World Congress (OWC), het wereldwijd grootste en meest significantste treffen voor belanghebbende uit de biologische sector voor het bediscussiëren van de actualiteit van de dag in de sector en het wetenschappelijk onderzoek.

Het 19e OWC is opgebouwd rond vier conferentie tracks: Main Track, Farmers' Track, Scientific Track, and Marketing Track.

Deadline voor indienen van abstracts is 30 September 2016!

Meer...

5e Belgian Agroecology Meeting, 20 september 2016, Gent

De 5e Belgian Agroecology Meeting (BAM2016) wordt die dit jaar door ILVO en UGent georganiseerd. Deze conferentie vindt plaats op 20 september 2016 in Gent, onder de naam “Bridging gaps between principles & practices in agro-ecology”.

Een ruim assortiment van agronomische, ecologische, plant- en dierkundige, economische, sociale, wetgevende en beleidsaspecten gerelateerd aan agro-ecologie komt aan bod.

Het doel van deze dag is om bruggen te slaan tussen principes en praktijk, tussen subsystemen van het agro-ecosysteem, en vooral om onderzoek en kennis inzake agro-ecologie in België samen te brengen.

Meer...

 

Meer nieuws relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je terug op www.nobl.be/nieuws

Meer activiteiten en evenementen relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je in de NOBL-agenda