NOBL-Bericht: Mei 2019

Beste lezer,

Met deze nieuwsbrief plaatsen we gebeurtenissen, ontwikkelingen en activiteiten relevant voor onderzoek in de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen in de kijker en brengen we kansen voor onderzoek onder de aandacht.

Organiseert je zelf of je organisatie een activiteit die relevant is voor de biologische landbouw- en voedingssector? Of zet je graag je onderzoek relevant voor de biologische sector even in de kijker? Laat het dan weten en/of schrijf een kort artikeltje en stuur het naar lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be. Dan zorg ik dat het de nodige aandacht krijgt en in de volgende NOBL-berichten wordt opgenomen.

Ik wens jullie veel leesgenot,

Lieve, coördinator NOBL

Contact: lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be, www.nobl.be

 

In de kijker

NOBL verwelkomt een nieuwe voorzitter!

Op 1 mei trok Johan Van Waes, wetenschappelijk directeur binnen de eenheid Plant van het ILVO en voorzitter van NOBL, de deuren op ILVO achter zich dicht en ging officieel met pensioen. Hiermee nam hij na bijna 10 jaar ook afscheid van zijn NOBL voorzitterschap.

Kristiaan Van Laecke, afdelingshoofd eenheid Plant binnen ILVO, zal de fakkel van Johan overnemen. Vanaf 1 mei zal hij NOBL als nieuw voorzitter verder helpen uitbouwen en het onderzoek en de kennisuitwisseling voor de biologische landbouw mee uitdragen en ondersteunen.

Meer…

Vooraankondiging: Thesisprijs biologische en agro-ecologische landbouw- en voeding 2019-2020

Wie treedt in de voetsporen van Tim Decuypere en dingt mee naar de prijs voor de beste thesis voor biologische en agro-ecologische landbouw- en voeding?

In 2020 zal het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw en voeding voor een tweede maal een prijs uitreiken voor de beste thesis biologische en agro-ecologische landbouw en voeding. Alle studenten afgestudeerd als master of als professionele bachelor van de promoties 2019 én 2020 aan een Vlaamse universiteit of hogeschool kunnen deelnemen. Wie zich kandidaat stelt, komt in aanmerking voor de bijhorende geldprijs van 1000€, ter beschikking gesteld door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid.

Meer…

Nieuws vanuit het praktijkonderzoek voor bio!

CCBT financiert jaarlijks een reeks projecten gericht op praktijkonderzoek voor de biologische sector. De resultaten van de projecten die eind 2018 afgelopen zijn, werden in de eerste helft van dit jaar gepubliceerd. De verslagen blijven beschikbaar op BIOpraktijk.be. Hieronder vind je een samenvatting van de resultaten en een link om de samenvattende verslagen te bekijken.

Meer…

Samen naar een optimale speenvoedersamenstelling voor biologische biggen

Waarom eten biologische biggen - ondanks hun hogere speenleeftijd - minder goed rond het spenen? En hoe kunnen we biologisch speenvoeder formuleren en produceren die beter door de biggen worden opgenomen rekening houdend met de nutriëntenbehoeften van de biologische biggen en binnen een bepaalde prijsvork. Vragen waarover ILVO, Varkensloket, biologische varkenshouders, Universiteit Gent, CCBT, Bioforum en Molens Dedobbeleer zich buigen binnen de operationele groep BioBIG. Doel van de operationele groep is de samenstelling en de opname van speenvoeder te verbeteren zodat de varkenshouders hun biggen efficiënter (o.a. toename van de gezondheidsstatus, technische prestaties, lagere voederkost) kunnen spenen.

Meer…

 

Kansen voor onderzoek

9e oproep voor projecten binnen INTERREG North-West Europe Programme

Het INTERREG North-West Europe Programme is op zoek naar transnationale samenwerkingsinitiatieven die concrete resultaten kunnen bieden voor Noord-West Europa.

De huidige oproep is alleen toegankelijk voor projecten binnen de prioriteit 1 en 3 uit het NWE programma.  Elk van deze prioriteiten heeft een specifieke doelstelling. Transnationale partnerschappen kunnen ingediend worden binnen de prioriteiten: Innovation en Resource and materials efficiency

Meer...

LIFE Programme Calls for Proposals 2019 are open

De EU lanceerde een nieuw projectoproep voor 2019 binnen zijn ‘LIFE-programma’. Life is het fonds van het departement ‘Environment’ van de Europese Commissie voor natuur- en milieubeschermingsprojecten.  

Meer…

Oproep Citizen Science

De Vlaamse Regering lanceert een tweede oproep voor Citizen Science projecten en trekt hiervoor 1 miljoen euro uit.

Onderzoekers aan universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen die via Citizen Science het brede publiek actief bij hun onderzoeksproces betrekken kunnen hiervoor tot 150.000 euro subsidie krijgen.

Projecten kunnen ingediend worden tot 9 september 2019, 12 uur.

Meer…

Open call 2019 circulaire economieprojecten

Vlaanderen Circulair en OVAM lanceren een nieuwe projectoproep om innovatieve en waardevolle circulaire economieprojecten te ondersteunen. De ronde 2019 is de derde uitgave, met een projectfonds van 4,9 miljoen euro. In totaal kregen bij voorgaande edities 135 projecten ondersteuning. 

Meer…

Open call COST Action proposals

COST Action voorstellen die bijdragen tot de wetenschappelijke, technologische, economische, culturele en sociale kennisontwikkeling en –vooruitgang in Europa kunnen ingediend worden tot 5 september 2019. Een multi- en interdisciplinaire aanpak wordt hierbij aangemoedigd.

Meer…

Interreg Vlaanderen-Nederland, nieuwe subsidiekansen voor Vlaams-Nederlandse projecten

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor initiatieven die de toekomst dichterbij brengen! Tijdens een event Funding: The Future verneem je meer over de nieuwe subsidieperiode 2021-2028 van Interreg Vlaanderen-Nederland.

Meer

 

Bio-onderzoek wereldwijd

·Self-medication with tannin-rich browse in goats infected with gastro-intestinal nematodes. M. Amit, I.  Cohen,  A. Marcovics H. Muklada, T.A. Glasser, E.D. Ungar, S.Y. Landau. Veterinary Parasitology, Volume 198, Issues 3–4,  2013, 305-311. https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2013.09.019

·Self-selection of plant bioactive compounds by sheep in response to challenge infection with Haemonchus contortus. C. H. E. C. Poli, K. J. Thornton-Kurth, J. F. Legako, C.  Bremm, V. S. Hampel, J. Hall, I. R. Ipharraguerre, J. J. Villalba, Physiology & Behavior, Volume 194, 1 October 2018, 302-310. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2018.06.013

·Reduced neophobia: A potential mechanism explaining the emergence of self-medicative behavior in sheep. A. V. Egea, J. O. Hall, J. Miller, C. Spackman, J. J. Villalba. Physiology & Behavior, Volume 135, August 2014, 189-197. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2014.06.019

·Husbandry practices and gut health outcomes in weaned piglets: A review. B. Jayaraman, Ch. M. Nyachoti. Animal Nutrition, Volume 3, Issue 3, September 2017, 205-211. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2017.06.002

·Organic foods contribution to nutritional quality and value. M. Popa, A. Mitelut, E. Popa, A. Stan, V. Popa. Trends in Food Science & Technology, Volume 84, February 2019, 15-18. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.01.003

 

Agenda

Juni 2019

Juli 2019

Augustus 2019

September 2019

Oktober 2019

2020

 

Meer nieuws relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je terug op www.nobl.be/nieuws

Meer activiteiten en evenementen relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je in de NOBL-agenda