Vlaams onderzoek en kennis aanwezig op kennisplein BioXpo

Op zondag 27 en maandag 28 september nam het 'Vlaams onderzoeks- en kennisnetwerk voor biolandbouw en -voeding' deel aan de vakbeurs BioXpo in Brussel. NOBL, CCBT, Biobedrijfsnetwerken, ILVO, Inagro, PCG, pcfruit, Proefcentrum Pamel, Proefbedrijf Pluimveehouderij, Hogeschool Gent, Odisee Campus Waas en Landwijzer stelden er hun onderzoek en hun kennisnetwerk voor biolandbouw in Vlaanderen voor. 

De eerste editie van BioXpo-Vitasana was een succes. Waar Vitasana vooral een beurs voor biowinkeliers was, liggen de ambities van BioXpo-Vitasana hoger: zij willen de hele biosector bij elkaar brengen. BioForum Vlaanderen, het kennisnetwerk voor  biolandbouw en Biowallonie zorgden daarom voor een inhoudelijk programma voor de hele sector dat door de aanwezigen gesmaakt werd. Hoewel er nog niet zoveel standhouders deelnamen uit de primaire sector, kwamen er toch een heel aantal boeren, voorlichters en onderzoekers de sfeer opsnuiven. 

Kennisplein

Op het kennisplein stelden BBN, CCBT en NOBL samen met enkele van hun partners aan de hand van posters  actuele onderzoeksthema’s voor. De posters die voor het kennisplein ontwikkeld werden zullen gebundeld worden in een publicatie, die beschikbaar zal zijn ter gelegenheid van de studiedag van CCBT. De digitale versie van de publicatie zal beschikbaar zijn op de websites van NOBL en CCBT.

PCG organiseerde op de stand een smaakproef biologische coeur de boeuf tomaten met 6 verschillende rassen, die door 160 bezoekers gesmaakt werden. De resultaten van deze smaakproef verschijnen binnenkort in de nieuwsbrief van CCBT, BIOpraktijk.be .

Workshops

Ook in het workshopprogramma was er aandacht voor kennis en onderzoek.

Koen Willekens, onderzoeker bodembeheer en teeltsystemen aan het ILVO, discussieerde met de aanwezigen over de essentiële elementen van bodemzorg en bodemkwaliteit en over maatregelen die de bodem verlevendigen en het belang hiervan voor een gezonde en vitale gewasontwikkeling.

Koen Dhoore van Landwijzer organiseerde een workshop ‘Starten in de biolandbouw, yes you can!’. Afgestudeerde Landwijzerstudenten Ruth Selleslaghs van het biologische bloemenbedrijf Bloom en Brecht Goussey van Enterra kwamen er getuigen over de opstart van hun bedrijf. Naast de zoektocht naar geschikte grond en de financiering daarvan, kwam de problematiek van de kostprijs en afzet aan bod. Beide telers benadrukten dat ze veel kansen gekregen hebben door goede samenwerking met bestaande collega-boeren.

In een andere workshop stelde Lieven Delanote van Inagro enkele nieuwe aardappelrassen voor. Carolus, Alouette, Connect e.a. vormen een nieuwe generatie biologische aardappelrassen. Ze zijn op natuurlijke wijze veredeld, plaagresistent, productief en lekker. Leen Janmaat van het Louis Bolk Instituut gaf een getuigenis over de Nederlandse aanpak om deze nieuwe aardappelvariëteiten op de markt te introduceren. Hierbij is het belangrijk om niet enkel de aardappeltelers te overtuigen van de gunstige kwaliteiten van de nieuwe variëteiten. Ook de handel en de winkeliers moeten gemotiveerd worden om deze nieuwe rassen op te nemen in het assortiment en te promoten bij de consument. Tot slot stelde Johan Broekx, biologisch aardappelteler uit Bocholt, een nieuw vermarktingsconcept voor biologische aardappelen voor. Samen met enkele andere telers en ondersteund door ‘Bio zoekt Keten’, vermarkt hij droog geborstelde aardappelen, netjes verpakt in een herkenbare papieren zak.

Justine Dewitte en Annelien Tack van PCG stelden hun project ‘In my backyard: Delicatessegroenten op een dienblad!’ voor. Toprestaurants wensen exclusieve producten, nieuwe teelten, vergeten groenten, eetbare bloemen, … Niet altijd evident, maar toch gaan telers op de vraag in. Andere manieren van telen, frequente aanlevering, leren kennen van nieuwe teelten en nog veel meer. Een hele uitdaging!

Meer info?

Carmen Landuyt, CCBT; Lieve De Cock, NOBL Tel: 09/381 86 86 (Carmen) of 09/272 23 52 (Lieve) E-mail: carmen.landuyt@ccbt.be of lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be