Tweede studiedag bio-onderzoek CRA-W zoomt in op rundvee- en varkenshouderij

In het kader van het strategisch plan voor de ontwikkeling van de biologische landbouw in Wallonië 2020, werd aan het Waals Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek (CRA-w) een budget toegekend voor onderzoek voor de biologische teelt. Op 30 november 2017 stelde het CRA-W en de Waalse overheid op een tweede studiedag hun onderzoek voor de biologische landbouw voor. Hierbij werd gefocust op de varkens- en rundveeproductie.

Na een korte inleiding van de Waalse landbouwminister René Collin, lichte Julie Vandamme de werking van de transversale onderzoekscel biologische landbouw (CtRAb) binnen het CRA-W toe. Deze cel werd in het leven geroepen om de coördinatie te verzekeren van de onderzoeksactiviteiten via o.a. de ontwikkeling van een globaal onderzoeksplan voor biologische landbouw. Deze onderzoeksactiviteiten bestrijken zowel de plantaardige als de dierlijke productie in verschillende departementen van het CRA-W.

In een plenair deel werden de meest recente onderzoeksresultaten met betrekking tot de dierlijke productie toegelicht. Hierbij werd toegespitst op de analyses van de verzamelde technische en economische prestaties op biologische bedrijven. De presentaties zijn via volgende linken beschikbaar:

BOVINS BIO

- Autonomie alimentaire en élevage bovin biologique : analyse technico-économique à travers un gradient de régions agricoles en Wallonie. Anne-Michelle Faux en Mary Guillaume, CRA-W/CtRAb

- Performances d’un troupeau Blanc Bleu Mixte conduit en allaitant, résultats de recherche
Virginie Decruyenaere, CRA-W

PORCS BIO

- Stratégie alimentaire et mode d’élevage en porc bio en Wallonie : quelles réalités pour quelles performances technico-économiques ? Marie Moerman en Mary Guillaume, CRA-W/CtRAb

- Outil simple de formulation des aliments pour les porcs en agriculture biologique et outil de granulométrie José Warvreille, CRA-W

Via een ruimer aanbod van posters werd het overige CRA-W onderzoek met betrekking tot de biologische varkensproductie en de biologische productie van herkauwers onder de aandacht gebracht. De posters zijn beschikbaar via volgende linken:

POSTERS:

1.  Socialisation des porcelets en maternité : effets sur le comportement et les performance

2.    Influence du marc de pomme sur la santé digestive des porcelets et les performances des truies

3.    Le planning linéaire, un outil pour la conduite des truies dans les élevages BIO

4.    Comment valoriser les fourrages riches en azote ?

5.    Comment produire de la viande en minimisant les émissions de gaz à effet de serre ?

6.    Comment calculer son niveau d’autonomie ? Quels leviers actionner pour l’améliorer ?

7.    Intérêt des légumineuses pour améliorer la qualité du lait et en particulier sa teneur en équol

8.    Quels leviers pour gérer le parasitisme des génisses au pâturage ?

9.    Comment gérer la trésorerie de la ferme quotidiennement ?

10.  Comment aider les éleveurs à améliorer leurs conditions de travail ?

In de namiddag gingen onderzoekers, landbouwers en andere geïnteresseerden in biologische varkens- of rundveehouderij tijdens verschillende ronde tafels met elkaar in gesprek rond knelpunten en onderzoeksnoden in de biologische productie. Binnen de rundveeproductie passeerden de keuze van rassen, vleeskwaliteit en de organisatie van de biologische keten de revue.

Bron: CRA-W en NOBL