NOBL-bericht: September 2018

Beste,

Met deze nieuwsbrief plaatsen we gebeurtenissen, ontwikkelingen en activiteiten relevant voor onderzoek in de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen in de kijker en brengen we kansen voor onderzoek onder de aandacht.

Organiseert je zelf of je organisatie een activiteit die relevant is voor de biologische landbouw- en voedingssector? Of zet je graag je onderzoek relevant voor de biologische sector even in de kijker? Laat het dan weten en/of schrijf een kort artikeltje en stuur het naar lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be. Dan zorg Ik dat het de nodige aandacht krijgt en in de volgende NOBL-berichten wordt opgenomen.

Ik wens jullie veel leesgenot,

Lieve, coördinator NOBL

Contact: info@nobl.be, www.nobl.be

 

In de kijker

Vindt jouw thesis de weg naar de Vlaamse biosector? Doe mee en win!

NOBL reikt voor de eerste maal een prijs uit voor de beste bachelor- of masterproef rond agro-ecologie en biolandbouw en –voeding. De prijs wordt uitgereikt aan een student afgestudeerd als master of als professionele bachelor aan een Vlaamse onderwijsinstelling in het promotiejaar 2018. Dankzij ILVO is aan de prijs een waarde van 500€ verbonden.

Meer…

 

Naar kiemvrije bedrijfseigen biest als noodzakelijke hefboom voor een gezonde opfok

De ziekten ‘capriene arthritis en encefalitis (CAE)’, ‘caseuze lymfedenitis (CL)’ en paratuberculose (paraTBC) vormen de belangrijkste reden waarom bedrijfshouders op melkgeitenbedrijven ervoor kiezen geen bedrijfseigen biest aan hun lammeren te geven. Deze biest is nochtans heel belangrijk voor een gezonde start van de opfok van een lam. Ondanks de belangrijkheid van deze 3 ziekten, is er op dit moment weinig inzicht in de mate van voorkomen van deze ziektes op de biologische én gangbare Belgische melkgeitenbedrijven. Met het financieren van een onderzoeksproject gaf het Departement Landbouw en Visserij aan de hogeschool Odisee de opdracht hier verandering in te brengen

Meer…

 

Het RELACS project wil omstreden inputs in bio tot een minimum beperken

Het biologisch lastenboek garandeert een hoge milieubescherming en gezonde, natuurlijke producten. Maar het kan altijd beter. Zo is het gebruik van bepaalde producten enigszins omstreden.  Daar wil het project RELACS iets aan doen. RELACS staat voor 'Replacement of Contentious Inputs in Organic Farming Systems' en wil de biosector bijstaan om het gebruik van bepaalde omstreden producten tot een minimum herleiden. De komende vier jaar zullen 28 partners uit 11 verschillende Europese landen samenwerken, enerzijds om alternatieven te zoeken voor dergelijke producten, anderzijds om het gebruik ervan tot een absoluut minimum te beperken.

Meer…

 

Kansen voor onderzoek

TPOrganics gaat opnieuw op zoek naar innovaties in de biologische of agro-ecologische sector

Reeds voor de 4e maal organiseert TPOrganics, het Europese technologieplatform voor biologische landbouw en voeding, een oproep voor het verzamelen van innovatieve ideeën die bijdragen tot de transformatie van het Europese landbouw- en voedingssysteem gebaseerd op biologische en agro-ecologische principes.

TPOrganics op zoek naar innovaties uit de biologische of agro-ecologische sector  die hun effectiviteit hebben bewezen en een groot potentieel hebben om toegepast te worden op ruime schaal. Tijdens deze editie wordt er gezocht naar innovaties die bijdragen tot een of meerdere van de volgende doelstellingen die TPOrganics wil bereiken tegen 2030:

  • 50% of European farmland managed according to organic and agroecological principles
  • 75% pesticide reduction
  • increase (on-farm) biodiversity
  • 100% animal welfare
  • 50% food waste reduction
  • 100% sustainable diets

Deadline uitgesteld tot 30 september 2018!

Meer…

 

Opportuniteiten voor biologische landbouw in Horizon 2020 Work Programme 2019-2020

Ook voor het Horizon 2020 Work Programme 2019-2020 zijn nog verschillende opportuniteiten voor onderzoek voor biologische landbouw en voeding terug te vinden.

Topics ook specifiek gericht naar de biologische sector:

  • SFS-01-2018-2019-2020: Biodiversity in action: across farmland and the value chain10
    • B [2019] Capitalising on native biodiversity in farmland landscape (RIA)
  • LC-SFS-19-2018-2019: Climate-smart and resilient farming
  • B[2019] Efficiency and resilience of mixed farming and agroforestry systems (RIA)
  • A[2019]: African Farming Systems, sustainable intensification pathways (RIA)
  • SFS-35-2019-2020: Sustainable Intensification in Africa
  • B[2019] Bio-based fertilisers from animal manure (IA)
  • LC-SFS-34-2019: Food Systems Africa
  • CE-RUR-08-2018-2019-2020: Closing nutrient cycles

Het programma wordt officieel opengesteld op 16 oktober 2018.

Meer…

 

De oproep voor projectaanvragen LA-trajecten 2018-2019 is actief

De 8e VLAIO-oproep voor projectaanvragen LA-trajecten 2018-2019 is opengesteld. Projectaanvragen kunnen online ingediend worden van 3 september tot maandag 19 november 2018 om23:59u.

Nieuw voor de oproep is dat de aanvraagprocedure verloopt nu online via een link op de website!

Hoe u te werk moet gaan, staat, samen met alle documenten voor de opmaak van een projectaanvraag, beschreven in het oproepdocument dat u terugvindt op: https://www.vlaio.be/nl/andere-doelgroepen/landbouw-la-trajecten

De doelstelling van LA-trajecten is om vanuit een concrete probleemstelling of vraaggedreven opportuniteit van een collectief van bedrijven uit de primaire land- en tuinbouwsector, innovatieve oplossingen aan te bieden die op relatief korte termijn toepasbaar zijn en resulteren in zichtbare veranderingen met een duidelijke (economische) meerwaarde voor een ruime doelgroep.

Meer…

 

8e oproep voor projecten binnen INTERREG North-West Europe Programme

Het INTERREG North-West Europe Programme is op zoek naar transnationale samenwerkingsinitiatieven die concrete resultaten kunnen bieden voor Noord-West Europa.

Heb je een idee dat bijdragen tot een van de programma doelstellingen van INTERREG North-West Europe, neem dan contact op met het nationaal contactpunt (voor Vlaanderen: Julia Cantero, julia.cantero@vlaio.be)

Interreg North-West Europe (NWE) is een Europees territoriaal samenwerkingsprogramma gefinancierd door de Europese Commissie met de ambitie om het gebied van Noord-West Europa een belangrijke economische speler en een aantrekkelijke plek om te werken en te wonen, met een hoge graad van innovatie, duurzaamheid en cohesie. Het investeert 370 miljoen van het Europese regionaal ontwikkelingsfonds in activiteiten gebaseerd op samenwerking tussen organisaties uit acht landen: België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Deadline voor het indienen van projecten is 22 november 2018.

Meer informatie over deze oproep: http://www.nweurope.eu/news-events/latest-news/eighth-call-for-project-proposals-now-open-until-22-november/

Meer…

 

Bio-onderzoek wereldwijd

  • Energy use and greenhouse gas emissions in organic and conventional grain crop production: Accounting for nutrient inflows. E. Hoffman, M.  A. Cavigelli, G. Camargo, M. Ryan, V. J. Ackroyd, T. L. Richard and St. Mirsky. Agricultural Systems (2018) 162:89-96. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2018.01.021
  • Farming for Biodiversity’ – a new model for integrating nature conservation achievements on organic farms in north-eastern Germany. Fr. Gottwald and K. Stein-Bachinger, Organic Agriculture (2018) 8:79-86. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13165-017-0198-2
  • Organic meat quality of dual purpose young bulls supplemented with pea (Pisum sativum L.) or soybean. M. Corazzin, E. Piasentier, E. Saccà, I. Bazzoli, St. Bovolenta, Science of Food and Agriculture (2018) 98:938-944. https://doi.org/10.1002/jsfa.8540
  • Efficacy of biopesticides on spotted wing drosophila, Drosophila suzukii Matsumura in fall red raspberries. P. D. Fanning, M. J. Grieshop, R. Isaacs, Journal of Applied Entomology (2018) 142:26-32. (open access)
  • Contribution of organic farming to public goods in Denmark. Lizzie Melby Jespersen, Dorte Lau Baggesen, Erik Fog.  Organic Agriculture (2017). Download PDF (1517 KB) View Article

 

Agenda

 

Meer nieuws relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je terug op www.nobl.be/nieuws

Meer activiteiten en evenementen relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je in de NOBL-agenda