NOBL-bericht: Juni 2020

Beste lezer,

Met deze nieuwsbrief plaatsen we gebeurtenissen, ontwikkelingen en activiteiten relevant voor onderzoek in de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen in de kijker en brengen we kansen voor onderzoek onder de aandacht.

Jij of je organisatie organiseert een activiteit die relevant is voor de biologische landbouw- en voedingssector? Of zet je graag je onderzoek relevant voor de biologische sector even in de kijker? Laat het weten en/of schrijf een kort artikeltje en stuur het naar lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be. Dan zorg ik dat het de nodige aandacht krijgt en in de volgende NOBL-berichten wordt opgenomen.

Veel leesgenot!

Lieve, coördinator NOBL

Contact: lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be, www.nobl.be

 

In de kijker

Aankondiging: Thesisprijs biologische en agro-ecologische landbouw en voeding 2019-2020

In navolging van de thesisprijs Agroecologie en Biologische landbouw en voeding in 2018, zal er voor een tweede keer door het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw en voeding (NOBL) een prijs uitgereikt worden voor de beste master- of bachelorthesis relevant voor de biologische landbouw en/of voedingssector.

Zowel professionele bachelor- als masterstudenten die hun diploma haalden/halen aan een Vlaamse onderwijsinstelling in 2019 óf 2020 komen in aanmerking voor de prijs. De student die zich kandidaat stelt, komt in aanmerking voor de bijhorende geldprijs van 1000€. De laatste indieningsdatum is 15 oktober 2020.

Meer…

CORE Organic Newsletter deelt resultaten van projecten

In zijn recentste nieuwsbrief (mei 2020) deelt het CORE Organic ERA-net nieuws uit lopende onderzoeksprojecten gefinancierd binnen het COREOrganic Cofund programma. De onderzoeksprojecten zijn ondertussen halverwege hun projectduur en delen de eerste resultaten.

Meer…

Agroecology en COVID-19 reading list

Het agroecologie team van de FAO bracht meer dan 100 artikels samen waarin de effecten van COVID-19 op voedselsystemen bestudeerd worden met in sommige gevallen een specifieke focus op een agroecolgoische benadering.

Meer…

De Europese Commisie publiceert zijn Farm to Fork strategie met aandacht voor biolandbouw

De Europese Commisie publiceerde eind mei zijn Farm to Fork strategy als onderdeel van de Europese Green Deal. De Europese Green Deal is het overkoepelende beleidskader van de Europese commissie met als doel Europa klimaatneutraal te maken tegen 2050. In de Farm to Fork strategy wordt een specifieke rol voor biolandbouw als een van de hoekstenen voor een Europe gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem naar voorgeschoven.

Meer… 

Biologische landbouw in Vlaanderen zit in de lift

Op 10 jaar tijd is het aantal biolandbouwers in Vlaanderen verdubbeld tot 562. In 2019 ging het om een groei van 9%. Ook de biologische veestapel en de oppervlakte groeit verder aan. Er zijn meer bedrijven actief in de bereiding, verdeling, invoer, uitvoer en verkoop van bioproducten en de bioconsumptie stijgt met 5%. De gegevens staan in het jaarlijkse biorapport van het Departement Landbouw en Visserij.

Meer…

Urs Niggli neemt na 30 jaar afscheid als directeur van FiBL Zwitserland

Urs Niggli was sinds 1990 directeur van FiBL Zwitserland en op 1 april droeg hij de functie over aan Knut Schmidtke, Lucius Tamm en Marc Schärer.

Meer…

 

Kansen voor onderzoek

Oproep Innovatieve Overheidsopdrachten

Eind mei gaf de Vlaamse Regering zijn fiat aan het vernieuwde Plan van Aanpak 2020-2023 voor het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO). Eén van de belangrijkste vernieuwingen is de organisatie van een jaarlijkse thematische oproep gericht op transversale doelstellingen van de Vlaamse Regering.

Projecten  kunnen via jaarlijkse open oproepen met een indiendatum in het voorjaar en één in het najaar ingediend worden. Deze oproepen staan open voor alle thema's en domeinen. Het eerstvolgende indienmoment is 22 oktober 2020.

Daarnaast wordt er in 2020 ook een thematische oproep gelanceerd waarmeemen publieke organisaties extra willen stimuleren om op een bepaald thema in te zetten. Dit jaar staat die oproep in het teken van 'Circulaire Economie en Energietransitie'. De deadline is 15 december 2020.

Meer...

 

Bio in onderzoek wereldwijd

  • Effects of cover crops on multiple ecosystem services: Ten meta-analyses of data from arable farmland in California and the Mediterranean, Gorm E. Shackelford, Rodd Kelsey, Lynn V. Dicks, Land Use Policy, Volume 88, September 2019. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2019.104204
  • Adaptability analysis in a participatory variety trial of organic vegetable crops, Alexandra Lyon, William Tracy, Micaela Colley, Patrick Culbert, Michael Mazourek, James Myers, Jared Zystro, Erin M. Silva, Renewable Agriculture and Food Systems, Volume 35 / Issue 3, June 2020, pp 296–312. https://doi.org/10.1017/S1742170518000583
  • Potential of multi-species livestock farming to improve the sustainability of livestock farms: A review. Guillaume Martin, Kerstin Barth, Marc Benoit, Christopher Brock, Marie Destruel, Bertrand Dumont, Myriam Grillot,Severin Hübner, Marie-Angélina Magne, Marie Moerman, Claire Mosnier, David Parsons, Bruno Ronchi, Lisa Schanz, Lucille Steinmetz, Steffen Werne, Christoph Winckler and Riccardo Primi, Agricultural Systems, Volume 181, May 2020, 102821. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2020.102821
  • Do Farm Characteristics or Social Dynamics Explain the Conversion to Organic Farming by Dairy Farmers? An Agent-Based Model of Dairy Farming in 27 French Cantons Qing Xu, Sylvie Huet, Eric Perret; Guillaume Deffuant, Journal of Artificial Societies and Social Simulation 23 (2) 4.DOI: 10.18564/jasss.4204
  • Biophysical potential of organic cropping practices as a sustainable alternative in Switzerland Juhwan Lee, Magdalena Necpálová, Johan Six, Agricultural Systems,Volume 181. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2020.102822
  • The interplay of past consumption, attitudes and personal norms in organic food buying Mateja, Kos Koklic, Urša Golob, Klement Podnar and Vesna Zabkar, Appetite (February 2019). Volume 137, 27-34. https://doi.org/10.1016/j.appet.2019.02.010

 

Agenda

 

En verder…

Maak deel uit van het living labyrint agroecologie en biologische landbouw en brengt je expertise in beeld

Het Living Lab Agroecologie en biologische landbouw wil mensen met elkaar verbinden als één van de missies van het living lab.

Ben jij een persoon of organisatie die expertise heeft in agroecologie en/of biologische landbouw en/of heb je interesse in het Living Lab Agroecologie en biologische landbouw? Vul dan dit formulier in. Zo leren we je iets beter leren kennen en vernemen welke expertise je hebt. We nemen je dan graag op in onze mailinglijst en houden je op de hoogte van onze activiteiten.

Ben je benieuwd naar de andere geïnteresseerden in ons netwerk, en heb je een Linkedin-profiel, dan kan je ook lid worden van onze Linkedin-groep.

Meer…

 

Meer nieuws relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding vind je terug op www.nobl.be/nieuws

Meer activiteiten en evenementen relevant voor onderzoek voor de biologische landbouw en voeding