Nieuwe COREOrganic Cofund nieuwsbrief verschenen!

Nieuwsgierig naar wat er in de lopende COREOrganic projecten gebeurt? De pas verschenen COREOrganic ERAnet nieuwsbrief zet resultaten vanuit enkele projecten in de kijker.

Komen onder meer aan bod:

Warmtepompdroger voor biologische producten biedt nieuwe mogelijkheden

Het SusOrgPlus project ontwikkelde en demonstreerde het concept van warmtepompdroging voor de biologische sector. De technologie maakt een betere productkwaliteit en een snellere droging mogelijk door een slim controlesysteem van de droogcondities en vermindert de energiebehoefte door hergebruik van de droogenergie.

Wat vertellen voedselproducenten over voedselverwerking?

Verwerkingsvoorwaarden beïnvloeden de kwaliteit van levensmiddelen. Maar hoe beschrijven verwerkers de kwaliteit van hun producten? Om deze vraag te beantwoorden werden binnen het ProOrg project verpakkingen en video's geanalyseerd om te zien hoe deze informatie hierin verwerkt werd.

Het gebruik van dekgewassen om de mycorrhizatie van de wijnstok te stimuleren

Dekgewassen stimuleren de ontwikkeling van microbiële gemeenschappen zoals arbusculaire mycorrhizale schimmels (AMF). In het BIOVINE project worden dekgewassen getest ter bevordering van AMF-gemeenschappen die geassocieerd zijn met druivenwortels.

Zelfvoorziening in voedervoorziening – verschillen in stakeholders opvattingen

Landen in heel Europa proberen hun zelfvoorziening in de productie van diervoeders te vergroten. Het begrip van zelfvoorziening en wat een belemmering vormt voor zelfvoorziening verschilt echter tussen actoren in de waardeketens voor vlees en zuivelproducten.

Parasitair infectie risico's voor melkkalveren opgevoed door pleegkoeien bestudeerd in Frankrijk

Op melkveebedrijven werden door boeren nieuwe opfokpraktijken voor kalveren met pleegkoeien ontwikkeld. In het kader van het GrazyDaiSy-project zijn drie verschillende parasietindicatoren individueel gemeten bij 438 kalveren die behoren tot 38 groepen op stal in het westen van Frankrijk. De resultaten suggereren dat de opfok van melkkalveren met pleegkoeien het niveau van de gastro-intestinale aaltjesinfectie bij kalveren aan het einde van het 1e weideseizoen verlaagt

De volledige nieuwsbrief van COREOrganic is hier te raadplegen.