Biologische voedselverwerking onderwerp van drie nieuwe Europese projecten

Voedselverwerking binnen de biologische productie wordt steeds belangrijker in de voedselketen. In de voorbije jaren is er echter slecht weinig onderzoek verricht dat zich richt naar biologische voedselverwerking. Drie nieuwe onderzoeksprojecten binnen COREOrgainc Plus willen aan deze leemte te gemoed komen. De drie projecten focussen zich op het verzekeren van de kwaliteit en de veiligheid van biologisch voedsel doorheen de verwerkingsketen. Twee projecten behandelen verwerkings- en verpakkingstechnologieën voor fruit, een derde project bestudeert de effecten van verwerkingstechnieken voor verschillende fruit- en groentesoorten.

Ecoberries focust op biologische bessen en de ontwikkeling van duurzame verwerkings- en verpakkingstechnologieën voor het verlenging van de houdbaarheid en het verminderen van afval. Het project wil de verwerkingstechnologieën aanpassen en optimale verpakkings-oplossingen zoeken om de functionele en nutritionele waarde van biologische producten te verbeteren. De duurzaamheid van de nieuwe technieken zal geëvalueerd worden. Het project wordt gecoördineerd door Marie Alminger, voedingsexpert van de Chalmers Technical University in Zweden.  

Meer informatie over het project: http://coreorganicplus.org/research-projects/ecoberries/

Ook binnen het SusOrganic project zijn bessen het onderwerp van studie. Door de ontwikkeling van betaalbare nieuwe technologieën die te gemoed komen aan de noden van de consument wil het project bijdragen aan een meer duurzame en competitieve productie binnen de biologische sectoren. In het project zullen kwaliteitsnormen voor gedroogd en gekoeld/ingevroren fruit geformuleerd worden als ook verwerkingsrichtlijnen voor een verbeterde productkwaliteit, een verhoogde verwerkingsefficiëntie, een reductie in het gebruik van hulpmiddelen en een reductie van voedselverliezen.

Meer informatie kan teruggevonden worden via http://coreorganicplus.org/research-projects/susorganic/

Het derde project FavorDeNonDe zal de effecten van verwerkingstechnieken onderzoeken door te kijken naar veranderingen in smaak en de inhoud van gewenste (antioxidantia, smaakversterkers) en ongewenste componenten (patuline, allergenen) aan de hand van verschillende technieken. De focus van het project ligt bij appelsap, aardbeienconfituur, gedroogde tomaten en zoete paprika.

Meer informatie over het project: http://coreorganicplus.org/research-projects/favor-denonde/

Meer info over de andere CoreOrganic-projecten kan je terugvinden via http://coreorganicplus.org/

BRON: Newsletter COREORGANIC 2015.05.11 | Ulla Sonne Bertelsen, member of the CORE Organic monitoring team