Biologisch onderzoek bundelen in wereldwijd open archief

Organic Eprints is een wereldwijd open archief voor onderzoek biologische landbouw & voeding. Hiervoor is in Europa een netwerk van National Editors per land ingesteld.

Organic Eprints

Iedereen kan in Organic Eprints zoeken, het is een open archief. Als je een loginaccount aanmaakt kun je zelf publicaties in het archief toevoegen en per email alerts ontvangen over nieuwe publicaties in het onderzoeksonderwerp van je keuze. Elke ingediende publicatie in het archief wordt door een editor gecontroleerd op relevantie voor onderzoek in de biologische landbouw & voeding.

Een wereldwijd archief

Eind oktober vond de meeting van de National Editors plaats in Rome. Tijdens deze bijeenkomst is besloten dat ze in 2016 prioriteit geven aan het aan elkaar koppelen van de verschillende archieven met publicaties over biologisch onderzoek. Nederland en Vlaanderen werken sinds 2012 samen in het vullen van de bioKennisbank. Dit archief wordt sinds de jaren '90 bijgehouden door de Bibliotheek Wageningen UR en bevat meer dan 21.000 documenten. Het Franse INRA heeft een archief met meer dan 4000 biologische artikelen. Het archief van Organic Eprints bevat meer dan 17.000 publicaties. Het zou dus zeer waardevol zijn als een bezoeker in één keer deze archieven tegelijk kan doorzoeken naar wat er op een bepaald onderwerp al is gebeurd.

Meer informatie

De National Editors van Organic Eprints voor Vlaanderen en Nederland zijn:

Folder: Organic eprints (706,79 kb)

Organic Eprints: http://www.orgprints.org

bioKennisbank: http://www.biokennis.org/nl/biokennis/bioKennisbank.htm

Vlaamse onderzoeksdatabank: http://www.nobl.be/nl/zoek_item