De waarde van nieuwe technologieën voor innovaties in de biolandbouw: Smartfarming²

Op donderdag 10 januari 2019 organiseerde NOBL (Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw & voeding) samen met haar partners Boerenbond, CCBT, ILVO en Inagro haar tweejaarlijkse studienamiddag.  De organisatoren lieten zich bij deze editie leiden door de toenemende aandacht voor nieuwe technologieën in de landbouw.  Smart farming is uit de land- en tuinbouw niet meer weg te denken: precisielandbouw, sensoren, GPS, Big Data, drones, robotica ….

De laatste jaren zijn er heel wat ontwikkelingen met als doel hoogtechnologische toepassingen te integreren in het dagelijkse landbouwgebeuren. Algemeen worden heel wat voordelen toegedicht aan deze nieuwe ontwikkelingen waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen gangbare of biologische landbouw. Toch zijn er de nodige nuances te maken in functie van de specificiteit van de biologische productie’ introduceerde Ignace Deroo, bioconsulent bij Boerenbond de studienamiddag onder de titel ‘Biologische landbouw, smartfarming²: over de waarde van nieuwe technologieën voor innovatie in de biolandbouw’

Onderzoekers, beleidsmakers, adviseurs, technici, bioland- en tuinbouwers en andere geïnteresseerden uit de (bio)land- en tuinbouwsector werden samengebracht om na te denken over wat deze nieuw technologieën voor de ontwikkeling van de biologische akkerbouw en groenteteelt in Vlaanderen kunnen betekenen. Zo’n 120 personen, zowel uit biologisch als gangbaar onderzoek en sector, ontmoetten elkaar hiervoor tijdens Agriflanders in Gent.

 De presentaties van de sprekers vind je via onderstaande linken:

Een verslag van de studienamiddag vind je hier.

Heeft u vragen rond onderzoek voor de biologische landbouw en voeding? Neem gerust contact op met Lieve De Cock, coördinator NOBL,  lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be .