Inspiratienamiddag - Van lokale biologische ‘graan’-teelten tot lokale biologische voeding
De vraag van de consument naar biologische zuurdesems, vegetarische burgers en verpakkingsvrije winkels stijgt. Biologische bakgranen, soja, hennep of quinoa zijn maar enkele van de ‘graan’gewassen die in deze producten verwerkt worden of in verpakkingsvrije winkels terechtkomen. Momenteel worden ze vaak aangekocht in het buitenland, maar ze kunnen ook met succes bij ons geteeld en verwerkt worden! Alleen vraagt het opbouwen van de nodige kennis over postharvesttechnieken, voedselkwaliteit en -veiligheid en het opzetten van evenwichtige biologische waardeketens tijd en vertrouwen.
Programma:
13.00 u: van korrel tot borrel - keuzebezoek aan Stokerij Van Damme
13.30 u: ontvangst voor wie niet deelneemt aan het bezoek aan Stokerij Van Damme
14.00 u: verwelkoming - Lieven Delanote, Inagro
- van pikdorser tot grondstof: technieken voor kleinschalig drogen, schonen en triëren op het eigen landbouwbedrijf – Antoine Stoffel, adviseur, Bio en Hauts-de-France
- Borgen van kwaliteit, voedselveiligheid en certificering in de lokale (biologische) graanketen van veld tot eindproduct – Melissa Benaets, controleur, TüV Nord Integra
- Samen experimenteren in lokale ketens: gezamenlijk verhaal, onderling engagement en zoektocht naar eerlijke prijsopbouw van boer tot consument: getuigenis ‘akkerfood’ – Stefaan Deraeve, La vie est belle; Simon Colembie en Marc en Benedicte Verhofstede-Versele, biotelers
15.30 u: koffiepauze
15.45 u: Van lokale biologische ‘graan’-teelten tot lokale biologische voeding: kennis- en ervaringsuitwisseling (keuze uit de trajecten landbouwers – bakkers, landbouwers – brouwers, landbouwers – (intermediaire) verwerkers, landbouwers – losse verkoop)
- Plenaire discussie en samenvatting
17.00 u: netwerkmoment met een heerlijk biologisch hapje en drankje
Meer info vind je hier.